fbpx
 Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine zakonski nadležna i odgovorna za objavljivanje pravih, zvaničnih rezultata lokalnih izbora

Članice „Koalicije za Mostar 2020“ žele upozoriti političku javnost u Mostaru i Bosni i Hercegovini da je jedino Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine zakonski nadležna i odgovorna za objavljivanje pravih, zvaničnih rezultata lokalnih izbora, održanih u Mostaru krajem prošle godine.

Osuđujemo i ograđujemo se od svih eventualnih zloupotreba koje su se desile na biračkim mjestima. Koalicija za Mostar na biračkim mjestima na kojima su ponovo brojani glasovi imala je ukupno 3 (tri) člana u biračkim odborima.

Interesantno je da je CIK odbio sve zahtjeve političkih subjekata pa i stranaka „Koalicije za Mostar“ uz priložene žalbe posmatrača i potpise birača, koji su glasali na pojedinim biračkim mjestima, a onda po službenoj dužnosti naložio ponovno brojanje isključivo glasova unutar kandidata Koalicije.

Sve druge informacije, koje kruže javnim prostorom, a posebno društvenim mrežama, imaju za cilj da unesu pomutnju na političku scenu Grada Mostara, a proizvod su nerealno ambicioznih pojedinaca, koji bi sada da ponovo kroje izborne rezultate, na osnovu vlastitih projekcija i svojih političkih ciljeva.

„Koalicija za Mostar 2020“ se zalaže za transparentnost prebrojavanja glasova, te jasno i nedvosmisleno ukazivanje na sve eventualne primjere zloupotrebe biračkog procesa i zakonito kažnjavanje onih koji su prekršili propise. 

O eventualnim nepravilnostima u izbornom procesu, još jednom napominjemo, zvaničnu informaciju, potkrijepljenu činjenicama, a ne manipulisanjem na društvenim mrežama, može imati samo Centralna izborna komisija i ona će sasvim sigurno izaći sa konkretnim stavovima. Svako drugo, slobodno tumačenje ponovnog prebrojavanja glasova smatramo običnim politikanstvom i pokušajem da se teško izboreni izborni proces u Mostaru dovede u pitanje. 

Pozivamo sve političke subjekte u Mostaru na trezveno i odgovorno političko ponašanje, kako bi izborni proces u Mostaru, uz sve izazove, pa i prijetnje građanima u pojedinim dijelovima Grada Mostara, a što se pomalo zaboravlja, bio priveden kraju i to na osnovu zakona i odluke za to zakonom ovlaštenih organa, a ne na osnovu nečijih želja i nerealnih ambicija.

Koalicija za Mostar 2020