fbpx
 Potpisana “Koalicija za Mostar 2020”

U Centru za kulturu u Mostaru je danas upriličeno potpisivanje platforme i principa stranaka koje čine “Koaliciju za Mostar 2020”, koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB), Demokratska fronta (DF), Stranka za BiH (SBIH) i Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS). Oni će zajedno nastupiti na lokalnim izborima 20. decembra u Mostaru

Denis Zvizdić je predstavljajući osnovne principe koje će promovirati ova koalicija kazao kako je siguran da će biti prepoznati od strane građana i birača koji će im dati povjerenje kako bi ih poveli u djelo i konačno poslije dugo vremena pokrenuti Mostar i osloboditi njegove ekonomske i ljudske potencijale.

Zalagat ćemo se i promovisati jedinstveni Mostar koji je po svome kodu multietnički grad, koji je višestoljetni prostor međukulturnoga prožimanja, Mostar koji će u budućnosti biti mjesto ugodnog življenja i unosnog poslovanja. Mostar kao Evropski grad u kojem će se poštovati najveći demokratski standardi, ljudska prava, principi solidarnosti. Mostar koji će sasvim sigurno zauzeti mjesto koje zaslužuje, a to je da bude regionalni, ekonomski, kulturni, turistički, obrazovni, zdravstveni centar i konačno Mostar koji će da spaja a ne da razdvajag commitment. Serving the interests of our clients. Personalized support and relationships matter to us.

Denis Zvizdić

Ističe da će se zalagati za Mostar koji će biti otvoren za sve građane, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku ideološku ili bilo koju drugu pripadnost.

“Mostar koji će pripadati građanima Mostar, koji neće biti bilo čiji stolni grad bilo kojeg naroda, nego koji će biti Evropski, moderan municipalni centar koji će biti na ponos svim Bosancima i svim Hercegovcima, a prije svega građanima Mostara”, naveo je Zvizdić.

Dodao je da su to principi na kojima je ujedinjena ova koalicija i da očekuje da budu prepoznati i od drugih stranaka, a posebno od strane birača.

“Naša koalicija je bazirana na potpun ravnopravnom, partnerskom odnosu svih stranaka i vro brzo ćemo, narednih desetak dana upravo na ovim principima prezentirati i kandidata za buduće mjesto gradonačelnika Mostara, koji će po svojim personalnim, moralnim , stručnim i drugim referencama sasvim sigurno biti prihvatljiv za sve birače i za sve političke opcije u Mostaru“, kazao je Zvizdić.

Podcrtao je da koalicija želi Mostar koji spaja, Mostar koji će biti jedinstven grad i Mostar u kojem će se konačno osloboditi njegovi potencijale, koji će biti investiciono središte i koji će na pravi način prezentirati svoje kulturno –historijsko nasljeđe.

“Želimo Mostar koji će staviti u funkciju svoje ekonomske i ljudske potencija i Mostar u kojem će mladi ljudi željeti da ostanu, da žive i da svoje privatne i profesionalne intencije vežu za ovaj predivni grad i za Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Zvizdić.

Edita Đapo je uime SBB-a kazala kako je iznimno važno zajedničko djelovanje ne samo na izborima, nego da se i nakon izbora radi na ovim principima, kako bi Mostar postao centrom Evrope, metropola i ono što je nekada bio i ono što može biti.

U ime DF-a Ahmed Džubur je čestitao svim potpisnicima ove koalicije, kazavši kako je to vrlo vrijedan čin koji demonstrira odlučnost vrlo ozbiljan pet političkih subjekata, ali također i jedne vrlo ozbiljne liste nezavisnih intelektualaca da zajedno učestvuju u projektu koji ima osnovni cilj da Mostar učini ljepšim mjestom za življenje.

Da nakon puno godina izostanka demokratskih normalnih izbora to najzad doživimo, u ovakvom jednom ambijentu i okruženje, a vođeni idejom da Mostar predstavlja hercegovačku Srebrenicu. Meni je drago da je ovih pet vrlo respektabilnih stranaka kojima će se do utorka pridružiti i druge neke političke opcije i pojedinci imati priliku da Mostar valorizuju u narednom periodu sve ono što ima, a ima puno toga

kazao je Džubur.

Za BiH Amer Jerlagić je kazao kako se raduje da Mostarci nakon 12 godina imaju priliku da demokratskim putem izaberu vlast u gradu Mostaru. On je sve građane pozvao da se registruju ukoliko to nisu uradili.

“Nisu imali priliku 12 godina da biraju vlast, evo prilike. Molim vas registrujte se i glasajte za svoj Mostar i za naš Mostar”, poručio je.

Uime BPS-a Sefer Halilovi Muharem Fišo ističe da je koalicija za Mostar 2020 zapravo platforma koju svi vide kao vraćanje Mostar Mostarcima i rada koji je gajio antifašizam i koji nije dozvolio fašistima i svima koji su htjeli da ga podjele.

“Mostar jeste proglašen turističkom desinacijom , nastojat ćemo da ostanemo u ciljevima ZANOBIH-a , Republike BiH i na tom cilju gajimo daljnji razvoj Mostara”, poručio je.