fbpx
 Komšić, Lazović i Jovanović dali punu podršku Koaliciji za Mostar

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte, i njegov savjetnik Čedomir Jovanović, boravili su danas u Mostaru kako bi pružili podršku Koaliciji za Mostar uoči predstojećih lokalnih izbora.

Komšić je poželio sreću svim kandidatima Koalicije za Mostar, kao i kandidatu za gradonačelnika dr. Zlatku Guzinu.

„Mislim da je dogovor koji je postignut oko Mostara dobar, treba ga samo ispoštovati do kraja jer građani zaslužuju da imaju predstavnike u organima vlasti od kojih će s pravom očekivati da rješavaju sve probleme“, istakao je Komšić.

Istakao je da je Mostar, kao jedan od simbola BiH, u ovom trenutku iznad svega

„To je nešto s čim nema igranja, a onda sve drugo može doći na red – i stranka, i lične ambicije, afiniteti, želje, planovi.

„Jesu lokalni izbori, ali svi ste svjesni značaja Mostara za cijelu Bosnu i Hercegovinu, šta Mostar znači i u tim međuetničkim odnosima, pa čak i u ovoj priči odnosa prema prošlosti – bliskoj i daljoj, i šta može pogotovo da znači u budućnosti kao jedan pozitivan primjer“, poručio je Komšić.

Savjetnik člana Predsjedništva Željka Komšića, Čedomir Jovanović izrazio je zadovoljstvo što je postignut dogovor oko održavanja izbora u Mostaru.

„Kada sam pogledao tu Koaliciju za Mostar, vidio sam ovdje Mostar koga više nema. Treba vjerovati da je moguće opet takvo nešto stvoriti, uspostaviti drugačije međusobne odnose, opet stvoriti atmosferu u gradu iz koje će iskoračiti neki novi Šantić, letjeti neki novi klinci sa akademije, igrati evropski klubovi, mi iz Beograda dolaziti ovdje da slavimo jedni sa drugima. Puno je toga što nije lokalno na ovim lokalnim izborima i ne treba gurati stvari pod tepih“, istakao je Jovanović.

Mostarce je pozvao da glasaju i sami utječu na svoju bolju budućnost.

„ Neka misle na sebe, svoje porodice, djecu. Neka budu i ljuti za sve ono što su proživjeli, a što nisu zaslužili. Neka nikoga ne mrze, neka samo vole ovaj grad. Ovaj grad će biti sretan kad ono što je najbolje u njemu, a to su i Srbi i Hrvati i Bošnjaci, budu živjeli sa drugima, pomagali jedni drugima, zajedno rješavali probleme, stali jedni uz druge“, rekao je Jovanović.

Medijima se obratio i član Predsjedništva Pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD) Miro Lazović, koji je naglasio da Mostar bije bitku za BiH. „ Ja, zaista, želim vjerovati da će Koalicija za Mostar, zajedno sa drugim strankama, nakon ovih izbora krenuti ka izgradnji jednog multietničkog, zajedničkog, nepodijeljenog Mostara koji se neće nazivati stožernim ili svojim gradovima, da će to biti rezultat koji će sve anomalije sa kojima se bh. društvo suočava polako otklanjati“, rekao je Lazović.