fbpx
 Naselje Brankovac planskom gradnjom doprinosi razvoju lokalne zajednice u Mostaru

Na inicijativu građana Mjesne zajednice Brankovac, a uz podršku lokalne vlasti, u ovom mostarskom naselju je realizovan niz projekata koji su mještanima olakšali i uljepšali život.

Predsjednik Udruženja Samir Sejdihović ističe kako je trenutno u toku  uređenje  parka na Glavnoj ulici, prekoputa Šahovskog kluba Mostar.

“Novi park će”, ističe Sejdihović,  “biti obogaćen sadržajima za sve generacije, te će  dati značajan doprinos estetskom uređenju ovog dijela grada.”

“Odrastao sam  u ovom kraju i od ranog djetinjstva sam  gledao kako ovaj dio grada  neopravdano propada i praktično nema nijedno igralište za djecu. Vodeći računa o interesu naše djece, djece naših komšija, ali i starijih, odlučili smo ovaj park od ulice ograditi posebnom ogradom, a iz inostranstva ćemo nabaviti najsavremenije igračke koje još nisu stigle zbog pandemije. Tri dijela parka bit će rezervisana za igračke. Planirano je uvođenje videonadzora, što će pomoći stanovnicima i svima nama da očuvamo taj park. To će omogućiti stanovnicima da žive normalnim životom. Naišli smo na otvorena vrata društvene zajednice koja kao da je čekala na jednu takvu inicijativu. Jednostavno su nam se sva vrata otvorila i došli smo do toga da ćemo imati jedan od najsavremenijih parkova“, istakao je Sejdihović.

Prema njegovim riječima, detalj koji će posebno ukrasiti park je historijski kutak o državnosti i historiji Bosne i Hercegovine od Kulina bana  do danas, sa posebnim osvrtom na period agresije na Mostar i Bosnu i Hercegovinu.

“Spomenik narodnom heroju Jusufu  Čevri, koji je bio zapušten, i stećak, koji  datira iz 15. ili 16. vijeka, uvezat ćemo u jednu lijepu historijsku priču, tako da  će,  recimo, profesor historije,  nastavnik iz Četvrte osnovne škole ili bilo koje druge škole moći ovdje održati historijski čas. Djeci će moći govoriti  o  cjelokupnoj borbi  za slobodu ljudi s ovih prostora. Naravno, ne moramo ni naglašavati antifašističke tekovine,  iako je to danas postalo moderno, a to se podrazumijeva kod jednog normalnog čovjeka. Uređenje ćemo završiti spomen-pločom borcima iz posljednjeg rata”, zaključio je Sejdihović.

Mostarsko naselje Brankovac iz godine u godinu realizuje niz infrastrukturnih radova, koji doprinose planskom razvoju lokalne zajednice.

Stanovnik Brankovca Đani Pajić ističe da je ovo naselje, zahvaljujući građanskoj inicijativi i podršci lokalne vlasti, postalo mjesto ugodnog življenja.

“Preko nadležnih organa Grada Mostara smo u prethodnom perioidu  asfaltirali  X i XI  ulicu. Također, pored ovog parka, u ulici Huse Maslića nalazi se parking, koji je prestavljao veliki problem stanarima. U saradnji sa stanarima  obratili smo se Gradskoj upravi  i uspjeli  asfaltirati  taj parking.  U narednom periodu namjeravamo da asfaltiramo parking koji se nalazi u dvorištu između zgrada i bivše robne kuće Razvitak. Generalno, Mjesna zajednica Brankovac tokom prethodne godine, otkako smo mi u ovoj mjesnoj zajednici, intenzivno radi  i vjerujem da ćemo nastaviti istim tempom u sljedećem periodu. Trudit ćemo  se da Mjesna zajednica Brankovac postane mjesto još ugodnijeg življenja”, istakao je Pajić.

Pored projekata koji se realizuju u svrhu pomoći stanovništvu, poput asfaltiranja puteva i prilaza, Mjesna zajednica uz asistenciju nekoliko udruženja i neformalnih grupa građana, od kojih se posebno izdvaja Udruženje građana Brankovac kao najaktivnije na ovom terenu, realizuje i mnoštvo drugih projekata, a primarni akcenat stavljaju na aktivnosti od općeg značaja za građane ovog područja.

U planu je uređenje parking prostora, izgradnja igrališta u naselju Gornje Mazoljice i šetališta uz Neretvu, kao i brojni drugi projekti.