fbpx
 Centar za kulturu Mostar je primjer kako se kvalitetnim radom mogu postići vrhunski rezultati

Nakon što je posjetio Narodnu biblioteku, Muzej Hercegovine i Narodno pozorište, dr. Zlatko Guzin, kandidat Koalicije za Mostar 2020 za gradonačelnika Mostara, danas se upoznao sa aktivnostima Centra za kulturu Mostar. 

„Riječ je o ustanovi koja nudi raznovrsne kulturne sadržaje, od likovnih  izložbi, promocija knjiga, muzičko-scenskih programa, do naučnih simpozija. Kako sam informisan, ova ustanova nudi i različite edukativne sadržaje za sve generacije, a u njenom okrilju djeluje i  nekoliko respektabilnih online i elektronskih medija. Kroz Plesni studio Mo Stars, koji je, također, dio ove ustanove, prošle su generacije Mostaraca i Mostarki.

Mo Stars

Ovo je dokaz da se uz veliki angažman i želju može mnogo napraviti sa relativno ograničenim finansijskim sredstvima“, rekao je dr. Guzin.

Direktor Centra za kulturu Senad Suljić istakao je kako, uprkos pandemiji, 2020. godina protiče sa bogatim kulturnim sadržajima, uz poštivanje svih preporuka nadležnog Kriznog štaba. 

„Zahvaljujući velikoj predanosti, upornosti i posvećenosti svih saradnika, postigli smo velike rezultate proteklih godina i uspjeli isplanirati i realizovati rekonstrukciju Centra, koji sada sa svojom infrastrukturom i ljudskim resursima može odgovoriti na sve izazove.

Centar za kulturu

Centar za kulturu igra veoma značajnu ulogu u kulturnom životu Grada Mostara i cijele Hercegovine“, ističe Suljić.

Podsjetio je da je 2016. godine Centar za kulturu, u saradnji sa drugim institucijama kulture i brojnim udruženjima, građanima Mostara vratio kulturnu manifestaciju Mostarsko ljeto.  

„Riječ je o manifestaciji međunarodnog karaktera, koja tokom ljetnih mjeseci okuplja umjetnike iz Bosne i Hercegovine, regije i cijelog svijeta. Svojim sadržajima privlači ne samo građane Mostara, nego i brojne turiste koji posjećuju naš grad“, kaže Suljić.

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa Udruženjem likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH), Centrima za kulturu, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz regije, te brojnim udruženjima iz svijeta kulture, Centar za kulturu organizuje mnogobrojne raznovrsne sadržaje. Centar uspijeva u jednoj kalendarskoj godini realizovati i do 150 različitih sadržaja.

Suljić naglašava da ova ustanova pruža priliku i mladim, još neafirmisanim, umjetnicima. „Otvorili smo vrata građanima svih generacija, udruženjima, raznim društvima. Radimo najviše sa mladim ljudima na unapređenju i pozitivnoj afirmaciji“, istakao je direktor Centra za kulturu grada Mostara.